Imaginează-ți că te afli la jumătatea unui Ironman sau în toiul unui ultramaraton. Mușchii te ard, respirația îți este grea, dar spiritul tău rămâne neînvins. În aceste momente de anduranță extremă, fiecare picătură de energie contează. Ce-ar fi dacă ți-aș spune că există o modalitate de a accesa o sursă de energie mai eficientă, o cale de a menține motorul tău funcționând mai lin și mai mult timp?

 

O poveste a două zaharuri

În lumea nutriției sportive, a apărut o descoperire revoluționară – una care ar putea fi arma ta secretă. Imaginează-ți două zaharuri simple, glucoza și fructoza, nu doar ca surse de combustibil, ci ca aliați puternici în căutarea ta pentru anduranță.

Studiile au arătat un adevăr fascinant: când aceste două carbohidrați își unesc forțele, ele cresc rata de oxidare a carbohidraților corpului tău. Conceptul descris (Kersick et al.2009) subliniază rata îmbunătățită de oxidare a carbohidraților atunci când combini glucoza și fructoza. Acest amestec poate crește oxidarea carbohidraților cu 40%, atingând un vârf de 1,5 g/min. O aplicație practică este în evenimentele de anduranță, cum ar fi un Ironman sau ultramaraton, unde o băutură care conține 90 g din acești carbohidrați în 1200 ml de lichid poate maximiza oxidarea carbohidraților. Acest amestec ajută la conservarea glicogenului hepatic și la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge, esențial pentru performanța îndelungată de anduranță.

De ce contează acest lucru pentru tine

Ca atlet de anduranță, corpul tău este ca o mașinărie fin reglată, cu carbohidrații ca combustibil preferat. Dar în timpul unui efort prelungit, rezervele tale de combustibil sunt asediate, iar menținerea unei alimentări constante cu energie este critică. Combinând glucoza și fructoza, nu doar alimentezi corpul tău; îl supraalimentezi.

Amestecul magic

Hai să fim practici. Cum poți folosi această putere? Imaginează-ți o băutură – elixirul tău de anduranță – conținând aproximativ 90 de grame din acești carbohidrați amestecați în 1200 ml de lichid. Consumând acest amestec în timpul cursei tale poate fi armura ta împotriva oboselii, mâna ta sigură în provocarea neînduplecată a anduranței.

Laboratorul tău personal

Dar, ca și în cazul oricărei mari descoperiri, cheia stă în personalizare. Folosește-ți sesiunile de antrenament ca un laborator. Experimentează cu diferite concentrații și volume. Învață cum răspunde corpul tău. Amintește-ți, ceea ce funcționează pentru un atlet s-ar putea să nu funcționeze pentru altul. Răspunsul corpului tău este la fel de unic ca amprenta ta.

Concluzie: avantajul tău în cursa lungă

Această strategie a dublei carbohidratați nu este doar știință; este noul tău aliat în lupta împotriva epuizării. Este vorba despre înțelegerea și valorificarea nuanțelor nutriției sportive pentru a-ți ridica performanța. Pe măsură ce îți legi șireturile pentru următoarea cursă, amintește-ți asta: anduranța nu este doar despre cât de departe te pot purta picioarele, ci și despre cât de eficient alimentezi călătoria.

Iată-ne găsindu-ne avantajul și depășind limitele, un pas, o înghițitură odată.

Referinte:

International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing – PubMed (nih.gov)