Am gasit un material interesant privind arhitectura microserviciilor si locul lor in ansamblul arhitecturilor software bazate pe servicii(SOA). Conceptul de baza este spargerea aplicatiilor software mari in subcomponente/ obiecte   microservicii. Aplicatiile in arhitecturi deschise se bazeaza pe servicii web  un exemplu este Amazon web services.

Cum business-ul se bazeaza din ce in ce mai mult pe digital tranfromation  (cloud, mobilitate, social networks, big data)  ma intreb cum va arata viitorul organizatiilor si modul in care business-ul se va adapta  la aceste noi tendinte .

Cred ca o serie din caracteristicile acestui concept al microserviciilor  poate fi extrapolat si in zona de business unde  prin aplicarea lor  se pot obtine : rapiditate in implementare in contextul unui produs complex cu servicii complexe care nu pot fi vazute ca un monolit.  Avantajele pot consta in “time to market” in implementarea  microserviciilor.  Pastrarea modularitatii cat si continuitatea disponibilitatii prin  posibilitatea rularii microserviciului in medii diferite (externalizare, intern sau hibrid ) astfel incat produsul  sa nu fie afectat ca si deservire a serviciilor.

De urmarit acest material al lui Martin Fowler in GOTO Berlin 2014. http://gotober.com

Surse si alte materiale de referinta:

http://martinfowler.com/articles/microservices.html

http://www.infoq.com/articles/microservices-intro

https://www.linkedin.com/pulse/microservices-role-digital-business-architect-mike-clark

http://www.bbc.co.uk/academy/technology/article/art20150108152505124