PENSIILE PRIVATE OBLIGATORII PENTRU ANGAJATII MAPN, SRI , MAI


Incepand cu 1 Mai pana la 21 Iunie, noi categorii de persoane sunt obligate sa adere la  Pensia Privata Obligatorie Pilonul 2. Reglementate prin ordonanta de guvern 98/2011. Astfel persoanele cu varsata intre 18-35 ani sunt obligate, iar cele cu varsta intre 35-45 ani (la data de 22.11.2011) pot opta pentru aderare.

Persoanele angajate in institutii administrate de ministerele MAI, MAPN, SRI (militari, gradati, politisti, pompieri, functionarii publici angajati  cu status special din administrarea penitenciarelor si ordinii publice) sunt eligibile in semnarea unui act de aderare la unul din cele noua fonduri de pensii administrate private.

Atentie daca semnati acte de aderare la mai multe fonduri din piata trebuie sa stiti ca actele semnate vor fi invalidate de catre casele sectoriale la care sunteti inregistrati (Casa nationala de Pensii Publice, Casa Sectoriala a MAPN, Casa Sectoriala a MAI, Casa Sectoriala a SRI).

In cazul in care o persoana ce face parte din categoriile mentionate mai sus  si are varsta cuprinsa intre 18 – 35 de ani, nu a aderat in perioada 1 mai – 21 iunie va fi repartizata aleatoriu la unul din fondurile de pensii administrate privat Pilonul 2.

Pentru a deveni participant al unui fondurile de pensii obligatorii din Pilonul 2 administrat privat, ai nevoie de actul de aderare la fondului de pensii,  actul de identitate si de o confirmare a manifestarii de vointa (confirmarea manifestarii se realizeaza de catre administratorul fondului de pensii si presupune verificarea manifestarii de vointa din partea persoanei care adera ca dovada a eliminarii fraudarii actului de aderare).

Pensia privata obligatorie – Pilonul 2 ofera o serie de beneficii si avantaje participantului, printre care:

  • nu trebuie sa plateasca  (contributia de 3,5% din venitul brut este parte din contributia la CAS, aceasta fiind virata de catre angajator);
  • este o pensie privata suplimentara fata de pensia din sistemul public Pilonul 1;
  • garantia contributiilor nete.

Toate acestea sunt reglementate prin legislatie legea 411/2004 cu completarile si modificarile ulterioare, legislatia secundara reglementata in cadrul sistemului de pensii privat de catre CSSPP.

Surse legislative:

http://www.csspp.ro/uploads/files/oug-98-2011-modificare-l411-oug-50-vs-23-11-2011_oavn.

http://www.csspp.ro/uploads/files/mof-240-norma-4-modificare-norma-22_p6yy.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published.